Wednesday, May 5, 2010

Siapakah Dia Yang Cabul Mulutnya???

I am exchanging some comments recently with someone named "M105079" in youtube. It starts when he criticized one of Gayong Master, Cikgu Awang Daud in the "Mahaguru" tv program. When I replied, this guy just couldn't accept that what he is claiming is wrong and keep attacking me personally, and then attacking the personality of Cikgu Majid, Cikgu Awang Daud, and the late Mahaguru. He even badmouthed about the Dato's mother, Siti Aluwiyah. At first, I just ignore him, thinking that he might be a kid that playing around in the youtube. But finally I tried to private message him, to meet me if he wants any information about Gayong. I am a university student, and I'm adapted with the "harsh discussion". So my invitation is more likely to debate theorically, religiously or historically, or why not a free sparring since he claimed to "axe" one of Gayong student's head, kicked ass 3 others, while 2 others ran away. But never he gave me the number. But as what I said before, when we want to know someone, Allah shows the way. Even after many message I sent to him to let me know his number so that we could talk, he was "mistakenly" sent an open comment in other youtube channel. He claims to be the "Sang Petapa" of Seni Pencak An Nur.



Berani cakap, berani tanggung beb.
No 95, Street 1/27D, Section 6, Wangsa Maju, 53300 KL, M'sia. (013 279 4244)

Those are the fitnah that this guy said:

Lakonan semata... cube search vid2 guru2 gayung ni kene serang sepontan (bukan lakonan)... bersepah jer... dah mcm cowboy... 1 week ago


bukan b'hasad dengki, tp hakikat. xcaye gla tgk sendiri vid2 cikgu gayung ni kene serang spontan... mmg mcm cowboy... this is fact! stakat murid beribu tp xberkualiti nak buat apa? Biar sorg dua xpa, janji berkualiti & b'bakti... Aku keje filem researcher... tgk camera view dah tau dah lakonan semata2.. lg pown stakat rancangan mahaguru, takewondo pun ade masuk. Dorg ni cume nak cr bahan semata2...
lg 1, Melayu yg bagus adlh melayu yg boleh trima kritikan... tenang dan xcepat melenting... :D
4 days ago

ko search ni ha: anwar bersilat (video Pandak Majid), legendary silat master under attacked (video Cikgu Awang).

1. Pandak Majid gaduh main pukul, karate cowboy jerk... lepas tu bergumpal2... hilang abis seni.

2. Cikgu Awang tgk kat 0:14, sepak pown bersepah.. sepak angin je kot... terkangkang semacam jerk.
4 days ago

Haa.. tau pun lakonan semula.. dah tu yg aku ckp lakonan semata tu pesal ko nak membangkang?? Ko ni betul ke Melayu tulen?? ckp mcm keling jerk... hahaha...

Ni nak bg tau, klu ko ade bace newspaper kes 4thn lepas kat taman melati budak gayung kene kapak kat dahi tu aku punye keje la.. 6 lawan 1.. sorg kene kapak, 3 t'lentang, lg 2 org b'sepah lari... bwk moto mcm setan, aku tego trus brenti bwk kapak.. konon nak kapak aku.. udahnya makan diri.. klu ko nak crite m'besar dgn silat xpayah la..
4 days ago

Haha... banyak sgtla alasan ko tu... klu ye pon tahan2 penyepak, pelempang xkan sampai jd mcm kartun kot... terkangkang semacam jerk... klu stakat sepak terkangkang mcm tu xpayah blaja silat la... matpet tepi longkang pon boleh buat... hehehe... ko nak ajar aku sparring? rasenye ko blom layak kot... stakat budak sekolah boleh la ko ajar... ckp pun mcm keling ada hati nak ajar aku... mmg dasar gayong suka mengeling... dari DMAR sampailah murid2... semuanya sama.... 2 days ago


Haha... Shaiful Hakim bin Mohamed Noor mamat kelantan rupenye... patutla cepat sgt melatah... org post skali, ko siap channel comment, private msg lg... melatah gile babeng... mcm ni la budak gayong... xmatured langsung... cepat sgt melatah... mmg xlayak jd pesilat... Perangai same jer dgn ADMAR... Angkuh dgn ilmu yg ada... kesian... 20 hours ago


xangkuh konon... ADMAR tu cukup angkuh orgnya... Aku malas je nak cerita perangai dia... Dia pun dah aruah... kalau kau rajin pg la search sejarah hidup dia... mmg cukup angkuh... boleh claim diri sebagai org paling gagah... lupa yg bumi Allah ni luas... Ada yg lebih gagah dari dia... Sbb tu lepas Mangkat Sultan Alang Iskandar dia lari tinggalkan istana... dah xda org nak backup dlm istana... Ramai pembesar yg sakit hati dgn dia... haha...

selepas dicabar jumpa, apa mamat ni kata:



Aku bukan penakut, tapi aku malas nak mensia2kan ilmu dan masa aku untuk perkara mcm ni... malas dah nak layan budak2 gayung ni... Ilmu yg aku pelajari bukan untuk dipamerkan dan dipertontonkan seperti yg korang slalu buat...

p/s: Ilmu Aku Ilmu Gerak, Gerak Aku Gerak Allah... Lembutnya Bayu, Indahnya Sinar, Bisanya Aliff... itulah pakaiaan aku... klu xfaham pg cari guru2 tua...
Memang guru tu ibarat mak ayah kita.. tapi tengok gak guru mcm mana... klu guru kaki putar belit fakta, kaki auta, angkuh... mmg xpatut di sanjung mcm ADMAR... Klu dulu boleh la dia pengaruh org2 Melayu... sbb dulu Melayu cetek Agama... sekarang... Ramai dah yg sedar... ADMAR tu guna dampingan... Naga cula 1 tu categori jin... Jin yg lahir sekali dgn dia... mcm mane boleh berlaku klu x Sharifah Aluyah tu yg ada pemakai? waktu hubungan intim suami isteri dampingan tu beserta, sbb tulah boleh keluar kembar naga. ADMAR claim Gayong (silat sendi harimau) warisan bugis dari daing2... tapi klu ko bace balik salah silahnya... Gayong dia belajar dari Panglima Syed Zainal Al-Attas dari pahang (bukan dari bugis dan sahabat karip dgn moyang aku). ko bace dan siasat dulu betul riwayat ADMAR ni... dan ko akan tau siapa dia yg sebenarnya... belum lg bab dia membelot org melayu...

Bukan mengutuk, tp memberi tahu yg hakikat... terpulanglah samada nak terima dgn hati yg terbuka atau nak terus mengagungkannya... lg satu... aku bukan segayong dgn ko ye.. Gayong2 ni xmainla... bab sembur2 ni, sapa makan cili dia terasalah pedasnya...





The accusations are too harsh and bad. How would you feel when someone said something "bad" about your mom? I am sure that this guy will regret what he said. Brother, remember "kerana mulut badan binasa". I urge you to delete your comments and make an apologize statement to Cikgu Awang, Cikgu Majid, the late Mahaguru and his decendants, and to all members and children of Gayong.

What I would like to highlight is that, there are many morons like that here. They are Master in the web, but the reality is that they are just a pussy. Last time I got certain message like above. After dealing few times, I got his telephone number, and surprisingly when I called him, he admit that he doesn't know any martial art. But as Silat is Silaturrahim, we end to be friend eventhough we haven't met yet. There are many things happen in the web, and certain abuse it since he can mask as an anonymous ID to attack certain video. Most of the time, there are just the beginners, sometimes the advances students, but still not matured and need more guidance from his teacher. The most dangerous thing in adhering with certain organisation like Silat is that we become an extreme and fanatic maniacs, that ONLY our group is true, and other than our's is bad. Luckily, as long as I remember, I'd never been taught by my Masters to belittle other's martial arts, their teachers, their demos or their system. But if those morons think that they can say anything bad about my Mahaguru, my Masters, my Silats, my martial arts, my family, my Melayu or my faith, than don't blame me if one day you eat my right hand Pelempang Kelantan instead of eating your dinner. KL is small dude. So small that I could sniff you out.

47 comments:

  1. Assalamualaikum...

    Sungguh sedih dan memalukan buat guru, rakan-rakan dan perguruan yang diwakili oleh Sang Petapa. Kalau ye pun anti-Gayong, tak perlulah melatah sedemikian rupa. Berkenaan ucapan

    .."Ilmu Aku Ilmu Gerak, Gerak Aku Gerak Allah... Lembutnya Bayu, Indahnya Sinar, Bisanya Aliff... itulah pakaiaan aku.."


    Wahai San Petapa tahukah dikau..sekurang-kurangnya untuk menguasai ilmu gerak, mencapai ilmu kudrat,ilmu iradat. ni baru cakap 3 ilmu tak sampai 7 tahap ilmu lagi. Mungkin sang petapa sekadar curi-curi dengar perbualan gurunya terus diucapkan secara membuta tuli. Kalau mengikut tulisan sang petapa tak mengambarkan yang sang petapa faham akan maknanya ucapan tersebut.

    Dalam ilmu Tassauf dikatatan..Dari Allah mengerakkan Ruhaniah, dari ruhaniah mengerakkan Al-Hayat, dari al-hayat mengerakkan Nafas, dari nafas mengerakkan Jasad dan pada hakikatnya itu Allah jualah yang mengerakkan sekeliannya. Pada pandangan dzahir perbuatan hamba tetapi pada pandangan mata hati perbuatan Allah jua. Maka Syuhud akan Allah pada qosadnya (niat) dan segala gerak dan diamnya. Kesimpulannya.Semua benda adalah Majazi ( sandaran ) hakikatnya Allah.

    Nak beritahu sedikit kepada Sang Petapa untuk dikaji dan diselidiki dah kerana terlalu hebat..

    Ilmu Kalah kepada petua,
    Petua kalah kepada Rasa,
    Rasa kalah kepada Cahaya.

    "Setiap Gerak Ada Seni,Setiap Seni ada Rahsia
    Setiap Rahsia atas Rahsia,Hanya yang bergerak dan digerak,Yang mengetahui erti gerak".

    Wallahualam.

    www.khalifahgayong.wordpress.com

    ReplyDelete
  2. Mengata orang lain angkuh, tapi diri sendiri angkuh. Nak beritahu satu dunia diri sendiri pernah kapak kepala orang. Entah betul atau tidak. Rasanya macam temberang.

    Sejahat-jahat orang silat, sekali dia 'sapu' orang, hilang jejak dan bukti. Tak payah beritahu satu dunia yang dia tu pernah 'sapu' orang.

    Sebenarnya Sang Pertapa itulah yang langsung tidak layak menjadi pesilat. Tetapi mendakwa diri sendiri 'pesilat' hanya kerana pakai baju silat dan berseni tari serta berkata-kata dengan ayat pendekar yang diceduk dari perbualan guru tanpa tahu maksud dan isi.

    Orang macam inilah yang kita gelarkan sebagai 'pendekar keyboard' (keyboard warriors). Biasanya mereka sangat aktif di ruangan komen Youtube. Cakap-cakap mereka sangat gah sebab "nak takut apa? Aku jauh dengan mamat tu! Mamat tu pun bukan tahu kat mana aku tinggal pun!"

    Orang macam ni nak suruh orang lain anggap cakap mereka sahaja yang betul. Tak professional pula tu. Ulang point sama. Dekat belakang letak 'hahaha'. Nasib baik Sang Pertapa ni tak main nama bapak. Biasanya orang macam ni suka sangat main nama bapak. Biasalah, takda point.

    Api mulut mereka itu hanya akan padam bila bersemuka. Maka tersengih-sengihlah pendekar keyboard itu macam kerang busuk.

    Tak perlu 'sapu' orang jenis macam ini. Dia tu lemah saja. Belanja teh tarik dah cukup. Ajak dia sembang. Mesti tak padan dengan gah cakap dia di Youtube.

    Mengenai ADMAR tu, Allahyarham manusia biasa. Bukan wali, bukan nabi. Yang elok daripada Mahaguru, kita ambil dan simpan. Yang tidak elok itu, kita letak tepi.

    ReplyDelete
  3. Takdak pekdah dok berdebat dgn org mcm ni... lebih sudu dari kuah...lebih lajak dari laju... kalau nak ajak dia lepak minum saya ok saja. Tapi saya tak bawak kapak la takut satgi kena kapak plak kepala...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum cikgu...

    Sy dari PSSBPM, Boleh cikgu akeem postkan debat kedua2 pihak x? yg ada cuma statement sang petapa ni jer... cikgu punya statement mana? xfaham la mcm ni... xboleh tgk sebelah pihak... kene tgk dua2 belah pihak punya statement... baru adil... baru faham cerita...

    ReplyDelete
  5. Hakim, saya rasa nampak sangat la Sang Pertapa tu belum matang, baru belajar setahun jagung, dgn sedikit ilmu dah bongkak & riak, rase mcm diri hebat sangat, cuba dia upload vid aksi dia dlm youtube tu, tunjuk hebat sangat ker
    (mane la tau kot-kot dia bole terbang hingga ke bulan ke, bole setahun tak bernafas ke, bole tahan setahun tak makan ke, nikmat Allah nie hanya pinjaman, bila-bila masa Dia bole tarik balik)hahaha... (Biasela, aku rasa dia ni mcm bbdk sekolah rendah, baru belajr silat selangkah dua dh nk tunjuk kt member2, xcukup matang).

    Ilmu Allah ni banyak, xhabis belajar sampai bila-bila, Makin banyak belajar makin banyak yang kita tak tahu...

    Kalau nak melayan orang mcm nie, sampai bila tak habis sebb bersepah kat atas dunia nie, penat nak layan semua. Sekali Allah dah tunjukkan pengajran kpd dia, baru dia tau...

    Kalau dia ckp lawan 6 orang, nth sape orang tu, nth2 bbdk baru nak bljr sekolah..hahaha..
    Kalau nak test power, biarlah buku bertemu ruas...

    Bagi aku, biarla si luncai terjun dgn labu-labunya.... Kalau jumpa pun, belum tentu dia akan terima perdebatan kita melainkan kalau dia dikomakn seminggu dlm wad dgn penangan gayung.hahaha....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Tu ke gambar dia?

    Takpe, dia baru nak belajar-belajr mengenal dunia nie....

    ReplyDelete
  8. Btl tu,sy sokong senyum..post ni mcm berat sblh je,nape xdisertakn post2 dr penulis blog nih? mcm mane nk wat pertimbangan sape btl sape slh?

    ReplyDelete
  9. Atas sebab apa cikgu post sekali alamat dan no telefon sang petapa? bukankah itu satu kesalahan bila cikgu penyebarkan maklumat seseorang tanpa kebenaran dan pengatahuannya. Bagaimana jika dia buat laporan polis? bukankah nama cikgu dan gayong akan terjejas? Kalau cikgu xfikirkan nama baik cikgu, sekurang2nya fikirkanlah nama baik gayong... Maaf sekiranya teguran ini menyinggung perasaan cikgu...

    boleh x sekiranya cikgu sertakan link2 youtube yg dibahaskan agar mudah kami menilai,mempertimbangkan dan mengadili statement sang petapa dan cikgu di situ? tq.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. hakim : nape aku macam pernah tgk je gambr mamat dlm profile blog Kapilo Cemara Dewa nie?
    http://kapilocemaradewa.blogspot.com/
    Profile "senyum" pun mcm dah diremove je...

    Hakim,mamat tu budak mentah lagi... Baru nak kenal dunia... Hingus pun meleleh lagi tu... Ape dia ingat dia bole hidup mewah ke klu just tau bersilat, belajar spm pn nth dapat berapa, cukup-cukup makan jer... Kalau just tau bersilat, harta xde, kja pun nth ape-ape nth, bljar pun nth2 kantoi, kalau takde harta orang pun tak pandang la beb...

    ReplyDelete
  12. salam...

    Bro Hakim. 1stly, im with u on this matter. These harsh accusations came from poorly stupid person.

    Rumah dia kat Wangsa Maju? Hahaha... Anytime bro. Let's pay a visit. Leh makan kat Nasik Lemak Mali's sekali.

    P/S: Fight with your head, then fight with your heart...

    ReplyDelete
  13. 3viL X eIjI,

    Memang budak mentah. Tulis pun macam rempit: "powm", "jerk" etc.

    Buka blog Kapilo Cemara Dewa tu, ya ampun, manis bertutur kata menyulam ayat-ayat pendekar menjulang tertib bahasa Melayu.

    Tapi bila nak kutuk orang, ayat jadi macam bukan Melayu. Macam setan pun ada. Tapi nak persoalkan orang lain 'Melayu tulen' atau tidak.

    Inilah contoh syaitan bertopengkan manusia, atau geng-geng Kasanova Bahasa. Dia berbudi bahasa dan lembut kata-kata hanya untuk hal tertentu sahaja.

    Tunjang kepada darah daging orang Melayu adalah adab, adat resam, dan budi bahasa. Islam membaluti kesemua itu. Tapi Sang Pertapa ini tak ada adab, tak ada budi bahasa.

    ReplyDelete
  14. 若對自己誠實,日積月累,就無法對別人不忠了。........................................

    ReplyDelete
  15. salam buat semua, hehehhe baru online hari ni. alamak, terkejut sebab dapat komen yg banyak. terima kasih pada yang berkongsi rasa "marah" saya pada sang petapa. pertama nya, pada "senyum", boleh lihat saje di video "cikgu awang daud" dalam youtube. di situ kami berbalas komen. puncanya, satu sahaja. bukan dua atau tiga. puncanya dari kata-kata petapa yang menghina guru kami, memfitnah ahli keluarga beliau dan mencabar diri saya sendiri sebagai murid dalam perguruan ini. saya memintanya berdepan dengan saya,tapi bukan sahaja berdalih untuk mengelak dari berjumpa, malah berterus terusan melemparkan kata-kata yg penuh penghinaan pada kami Anak-Anak Gayong. Saya mencabar atas nama saya sendiri, bukan atas nama pertubuhan. Tiada soal menjatuhkan kredibiliti Gayong. Saya dididik dalam Gayong untuk tidak memperlekeh Guru silat lain dan menghormati orang2 lama dalam mana2 persilatan. Tapi kena ingat, saya juga punya maruah. bila sang petapa menghina ADMAR, walaupun saya tidak pernah berguru secara langsung dgn arwah, tapi ilmu yg ada adalah dari Allah yg diperturunkan melalui nya sehingga guru2 saya. Guru ibarat ibu bapa. Yang baik kita ambil, yg tak baik kita tak ikut. Tapi Melayu punya Raja. Murid punya Guru. Anak punya Bapa. Menegur pelakuan buruk sang petapa adalah tanggungjawab saya. Mencabarnya juga satu cara, agar dia berhenti.

    Soal alamat dan telefon, itu bukan saya yang siarkan. tapi ia datang dari sang petapa sendiri yang terlupa, bahawa dunia sekarang senang sahaja nak menjejak orang. alamat itu sang petapa siarkan semasa dia mencabar seorang mat saleh di youtube video "jujitsu VS pencak Silat". kantttooooiiiit! hhehehehe

    ReplyDelete
  16. Salam Cikgu...

    Ini atas nasihat sy sbg Law Advisor... Address dan no phone Sang Petapa tu disiarkan oleh dia sbb mencabar jujitsu... bukan utk di postkan di sini... sekiranya dia buat laporan cikgu pasti akan tetap dipersalahkan di bawah AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2009 Seksyen 5(1)dan berdepan hukuman maksimum penjara dua tahun, denda RM200,000 atau kedua-dua sekali. Dia juga boleh membuat pelbagai jenis tuntutan saman kepada cikgu.

    ReplyDelete
  17. Penyebaran maklumat peribadi juga boleh didakwa di bawah:

    -Seksyen 73 Akta Jenayah Komputer 1997
    -Seksyen 4 Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia 1999
    -Seksyen 12 Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia 1999
    -Seksyen 4, Akta Rahsia Rasmi 1972

    ReplyDelete
  18. Penyebaran maklumat peribadi? Ni main kopipes saja ke? Betul ke ni Law Advisor?

    Boleh tolong BUKTIKAN yang saudara Senyum ni Law Advisor? Contohnya; saudara Senyum boleh buktikan dengan membentangkan prosedur-prosedur mahkamah (lengkap dengan terma perundangan) supaya kami percaya kamu berada di pihak yang benar.

    Jika tidak, Cikgu Hakim juga dakwa saudara Senyum atas kesalahan menipu.

    Cikgu Hakim juga boleh saman Sang Pertapa di atas kesalahan Akta Fitnah 1957 kerana Sang Pertapa melempar tuduhan tidak berasas mengatakan ADMAR lari dari istana kerana para pembesar tidak lagi suka kepadanya. Penjara dua tahun dan denda.

    Sang Pertapa juga akan makan diri kerana dia boleh didakwa atas kesalahan mencederakan orang lain: dia dakwa diri dia pernah kapak kepala orang.

    Saya mengaku saya tak pandai hal perudangan. Poin-poin di atas ada cari di google dan ada saya guna akal.

    Peliklah dunia ni. Orang yang jolok sarang tebuan nak pergi saman tebuan pula.

    ReplyDelete
  19. salam

    the more the merrier... :-)

    Law advisor? Its kinda funny when u talking trash and make some stupid points when u already know that no one will fall into that...

    Berani kerana benar... right?

    ReplyDelete
  20. salam anak gayong
    saya disini xde nak comment macam2 sebab bende ni xtaw sape orangnye,tapi,kalau betul si petapa tu ada ilmu `alif',die xakan mengumpat orang,sebab ilmu2 ni datang dari Allah,bukan atas dasar belajar silat,dalam tasawauf pon kite taw,mengumpat bole menyebabkan amalan kita xlepas langit pertama dan dilemparkan ke muka kita semula,kalau ikut gaya,tah berapa je amal yang die ade,habuk pon tah ade ke x,wallahua`lam...ade hadis yang mengatakan tentang mengumpat ini...bile tgk balik komen si pertapa ni,rasanya die ni xpernah hidup kot,mmg r orang yang menyepak itu terkangkang kakinya,xkkan bersimpuh pulak,xtaw nak cakap ape...pastu ade ke kalau ilmu da tinggi nak mengapak orang kalau ye pon orang yg serag die,logik ke pesilat begitu???yang ade ilmu tinggi2????konpius2...untuk cikgu hakim,sabar je r,lama2 taw jugak sape budak tu,xkat dunia akhirat kita jumpa gak,nanti bole sembang sekali,ape nak risau2 n sakit hati :) hidup manusia Allah yang tentukan,bukan kita yang tentukan...jadi cikgu rilex je sudah,kalau budak tu bising ag cakap ngn saya,nak tgk die boleh x `kapak' bdk gayong ag,saya nak tgk kt paper...ok,salam SILATurrahim buat semue yang membaca blog dan comment ni :-)

    ReplyDelete
  21. Pada saudara senyum, saya rasa kamu ni sang petapa ni. ada banyak pengajaran yang kamu perlu belajar. yang pertama, jangan celupar mulut tu. jangan sekali-kali memfitnah orang, lebih-lebih lagi kalau yg difitnah tu dah arwah.

    keduanya, perangai kamu ni kebudak-budakan walaupun kamu rasa kamu bertaraf "guru". dalam persilatan kita ada adab. alam persilatan di Malaysia ini berkembang pesat kerana sikap saling menghormati antara guru-guru perguruan. kalau kamu rasa kamu sudah tahap guru bagi silat ciptaan kamu "An Nur", adakah ia berdaftar dengan PESAKA? sebenarnya, banyak je Silat yg tak berdaftar dgn PESAKA, tapi mereka punya sanad yang sahih dalam perguruan ilmu mereka. Guru utama mereka paling kurang khatam berguru dengan Guru-Guru yang asal. Gayong begitu juga. ADMAR seorang yg berguru. Kalau benar seseorang itu berguru, peribadinya elok. Hubungannya dengan Guru-Guru silat lain kena jaga. kamu ni pun muda sangat, dari apa yang saya baca profile kamu di friendster.

    ketiganya, bukan ke saya dah beritahu, delete semua komen kamu di youtube tu, dan pohon maaf secara terang-terangan. saya mahu kamu sebut satu persatu pada siapa kamu tuju kemaafan tu. Pada ADMAR, bonda beliau, Cikgu Awang, Cikgu Majid, Guru-Guru Gayong, Cikgu-Cikgu Gayong, Anak-Anak Gayong dan Muridnya yang baru dan lama, masih hidup atau telah meninggal dunia. Ni kamu fitnah ADMAR lagi di channel youtube kamu pasal penglibatan ADMAR dalam sejarah, berkaitan dgn JEpun dan British. Saya nasihatkan kamu baca dulu sejarah beliau. Jangan dengar dari orang yg berhasad dengki atau main pikir sendiri. kelak akan makan diri. Selagi kamu tak pohon maaf atas setiap pertuduhan kamu, selagi itu lah "data peribadi" kamu ada di sini.


    dah tahu takut dan terancam, jangan berani buat saudara. minta maaf cara open aje la... senang citer. bukan ape..baru dua tiga hari post article ni, dah banyak otai-otai Gayong yang sedia datang wangsa maju nak ajak kamu minum-minum. orang Gayong ni pertamanya Yakin dengan ilmu Gayong. Bukan angkuh, tapi dah Gayong ilmu Hulubalang dan Panglima. Pantang dicabar. Tapi hati baik jer. Bergelanggang pun, bergurau senda juga kami ni. Tapi jangan dijolok sarang tebuan saudara. Berdebat boleh, sparring pon kami terima, cuma jangan dihina perguruan kami, Mahaguru kami, Guru-Guru kami, atau ibu-bapa kami. Penghinaan kamu sedikitpun tak akan mengurangkan kehebatan ADMAR dan SIlat nya, tapi hanya akan menunjukkan pengecut, dayus dan tidak matangnya kamu ini.

    ReplyDelete
  22. "Seksyen 4, Akta Rahsia Rasmi 1972"

    Nak dakwa orang atas pecahkan rahsia Jabatan Perdana Menteri ke?

    ReplyDelete
  23. Bagi aku, Kapilo Cemara Dewa & Senyum tu orang yang sama. Tapi, kalau sang pertapa just nak bercakap tentang akta2 tentang Penyebaran maklumat peribadi tu, yang dia sengaja dedahkan dalam youtube tu sapa yang suruh? (That mean dia sendri yang sengaja dedahkan maklumat peribadi dia pada satu dunia, kononnya hebat sangat la tu, so sapa yang salah?!!).

    Setakat dok Wangsa Maju tu, kecik je beb KL nie, ramai orang yang berminat nak jupa sang petapa, bole la lepas nie kita minum-minum & berkenal-kenalan termasukla bersama ahli-ahli jujitsu...

    Cuma, Islam tak pernah ajar umatnya taksub, riak & bongkak dgn segala keistimewaan yang umatnya dapat, semua tu hanya pinjaman. Kita pun tak dapat jamin sama ada beberapa saat selepas ni kita masih lagi dapat bernafas atau tidak & dalam keadaan macammana kita akan meninggal...

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum,

    UPDATE TERBARU

    Cikgu Hakim mendapatkan alamat kediaman Sang Pertapa di laman Youtube, dalam ruangan komen video "Brazilian Jiu Jitsu vs Pencak Silat - Big Match #4" oleh "therealgeeza".

    Saya pernah menonton video tersebut sebelum ini.

    Saudara semua bolehlah taip 'jujitsu vs pencak silat' di gelintar carian Youtube tersebut. Video yang diperkatakan berada di atas sekali.

    Pada 8 May 2010, saya berkesempatan menonton video tersebut sekali untuk mencari komen yang ditinggalkan oleh Sang Pertapa.

    Saya jumpa komen tersebut. Dinyatakan isi komen tersebut tentang cabaran Sang Pertapa kepada tuan punya video tersebut (therealgeeza).

    Pada penghujung komen beliau, dilampirkan alamat lengkap (seperti yang tertera di atas) dan nombor telefon telko Celcom (013) dan dimulai dengan angka 2 (nombor kawasan Kuala Lumpur).

    Akhirnya pada hari ini (10 May 2010) jam 12.03 tengah hari, saya membuka sekali lagi laman video tersebut. Komen yang ditinggalkan oleh Sang Pertapa telah hilang.

    Barangkali Sang Perta telah membuang komen tersebut.

    ReplyDelete
  25. Terdapat kesilapan:

    Maaf, bukan pada 8 May 2010. Tetapi 9 May 2010. Kelmarin, waktu Malaysia, selepas Cikgu Hakim meninggalkan komen di sini.

    ReplyDelete
  26. Salam...
    Beliau xmau pi lepak minumkah...? bolehla nanti beliau dengdangkan lagu kopratasa seperti lirik dalam blog beliau... untung2 boleh belajar kapak dengan beliau...? lepak minum jom...

    ReplyDelete
  27. Dari Abdullah bin Amru beliau berkata, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda, “Sesungguhnya salah satu dosa besar yang sangat besar adalah seseorang mengutuk kedua ibu bapanya.” Seseorang bertanya, “wahai Rasulullah, bagaimana mungkin seseorang mengutuk kedua ibu bapanya?” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam bersabda, “Seseorang mencela ayah orang lain kemudian orang itu mencela ayahnya dan mencela ibu orang lain dan kemudian orang itu mencela ibunya” [Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim]

    nik iznan

    ReplyDelete
  28. Sir Pök Déng : Tau plk dia takut ye... ;-)

    aku dah bace komen-komen tu, ayat-ayat sang pertapa nie memang takde budi bahasa, maybe dulu dia belajar kat oversea lame sangat kot, tu sebab dia xsempat nak belajr bahasa melayu.

    jail_narcosis: Bagus juga cadangan tu, aku & member2 aku pun teringin juga nak minum2 ngn orang yang pandai berkapak nie...hahaha..

    ReplyDelete
  29. utk saudara ku hakim..sabar ye..pasal teman pun tgh menyabarkan diri sejak kes ni mula2 mike tengahkan...anyway bila kita bleh lepak minum skali ngn budak tu...kalau bleh nakk jugak tgk permainan kapak dia hehehe..x gitu hakim? hahahaha

    awang_hitam @ ariey

    ReplyDelete
  30. Saya minat bab undang-undang yang dinyatakan di atas oleh Tuan Senyum. Agak-agak ada kursus perundangan tu tak berkenaan penyebaran maklumat dalam internet?

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum

    komen2 yg dinyatakn sang pertapa telah menunjukkan peribadi beliau..seolah2 kanak2 br mengenal dunia..semoga beliau ditunjukkan jln yg sepatutnya..

    p/s:kalo jumpa dia bw la dtg UPSI minum2 skali..hehe..

    ReplyDelete
  32. oder mee goreng mamak skali... den nk jugak

    ReplyDelete
  33. salam

    Hahaha... Ramai pulak yg nak buat appointment dengan sang petapa. Apa lagi sang petapa? Bawak la ilmu kapak tu sekali...

    Jangan sekali sandung bila panglima mula melangkah... hehe..

    ReplyDelete
  34. Aik... punyala gegaq gempita habih berterabuq unggas di rimba...pastu senyap teruih umpama di langgaq garuda?... Pendekar hebat di mulut atau bacul semata-mata. Ayuhlah sang petapa you can certainly do it.

    ReplyDelete
  35. Roti canai telur satu! Bang, kasi banyak sket telur untuk kawan saya!

    ReplyDelete
  36. Salam...
    Astagfirallah... Saya berniat hanya untuk memberi nasihat, tak sangka pula sampai begini tuduhan yg dilemparkan kepada saya.. Maaflah kerana campur tangan dalam hal Cikgu dgn Sang Petapa.. Dan terima kasih kepada semua yg membuat tuduhan kepada saya.. hanya Allah sajalah yg dpt membalas jasa baik tuan2 semua.. Saya minta izin undur diri...
    Assalamualaikum...

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum..
    aku dah lalui benda cam nih..bila ajak bertembung dalam gelanggang tak nak..suh jumpa ayah dulu...samseng kampong..

    ReplyDelete
  38. salam,kalo seseorg tu mengejek org yg telah arwah,maka Allah itu Maha Pembalas setiap tingkah laku manusia,org yg merasakan dirinya taasub,sombong dan sbgnya...CERMINKAN DIRI DULU...BEZAKAN ILMU KITA DGN ILMU PARA SAINTIS PADA ABAD KE-16,17,18,19...BEZAKAN ILMU KORG DENGAN PARA CENDEKIAWAN PADA ZAMAN KEGEMILANGAN ISLAM,BEZAKAN ILMU KORG DENGAN PARA AT-TABIIN,TABIIN DAN PARA SAHABAT!!baru shja sedikit ilmu bru nk tunjuk belang...inilah ciri2 org materialistik,org ceni tidak dipandu rohaninya dengan Al-Quran dan Sunnah....org yg buta kehidupannya....psl perkara inilah umat Islam di Malaysia terus mundur tidak pernah bangkit....
    Dunia nak kiamat pun korg bleh lg nk berdebat psl perkara ni?membazirkan masa...lebih baik perkara ini kita serahkan kpd Allah Azza Wa Jalla...

    mengenai org yg b'kata benda2 yg buruk pd org2 Gayong dahulu...apakah bukti utk menyokong pendapat kamu ini!!??kamu x penah belajar sejarah ke...Dato Meor tu dah berganding bahu dgn Dato Onn Jaafar utk menyebarkan ilmu Gayong ke suluruh Tanah Melayu demi kebaikan agama,bangsa dan negara,ibaratkan ulama2 menyampaikan dakwah Islamiah kepada umat manusia sulurh dunia....kalo dah ada ilmu kita smpikan,bukan nk dibangga-banggakan....x gne nk dibangga dgn ilmu sedikit....bce x firman Allah yg mengatakan bhwa....jika seluruh lautan menjadi dakwat utk menulis ilmu Allah nescaya akn habis dakwat itu...nah,itu laut,85% bumi t'diri drpd air....laut tu x cukup utk menulis ilmu Allah...apatah lg ilmu manusia...
    jd insaflah...insaf sblm pintu taubat tutup...x gne lagi b'gaduh sesama umat Islam...kalo lebih afdal gne kan ilmu Silat utk menolong umat Islam di Palestin,or gnekan ilmu silat utk mengembalikan Al-Quds

    sekian....

    ReplyDelete
  39. ni ke dia Sang Pertapa

    http://www.youtube.com/watch?v=B8J5suY-_5c

    ReplyDelete
  40. ADMAR adalah tokoh penting dalam sejarah persilatan, walaupun saya bukan dari aliran gayong, hati tetap terguris apabila ada 'mulut jamban' yang mengutuk beliau.

    ReplyDelete
  41. hurm...semua ilmi adalah ilmu allah.tidak kira perguruaan apa.setiap perguruan mempunyai kelebihan dan kekurangan masing2.tidak ade guna klw bertekak lidah menaikkan nama perguruan masing2.yang penting adalah ilmu.Setiap perguruan mgajar erti SILAT.tiada sifat bangga diri,riak,atau megejar kuasa.disini la kelemehan orng melayu.....setiap persilat atau ahli beladiri sepatutnya bertukar ilmu untuk memantapkan ilmu bela diri,bukan saling cantas mencantas

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum semua..kita jangan cepat panas...hidup didunia....yang berbuat baik akan dibalas...yang buat jahat dibalas dgn jahat...semoga tuhan mengampuni dosa orang yang lemah dan cetek pemikiran dan semuga Allah mencucuri rahmat kepada ADMAR, guru2 kita, kedua ibu bapa dan seluruh ahli gayung.

    ReplyDelete
  43. Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.

    cheap clomid

    ReplyDelete
  44. Assalam semoga sang petapa di beri hidayah dn petunjuk ke jalan yg benar.. tidak perlu lah kita mngutuk mna2 perguruan.. serta mencaci beliau sedangkan admar tidak prnah ada slah atau dosa dgn anda wahai sang petapa.. sepatutnya anda brsma kita hadiah kn al-fatihah kpda beliau agar beliau akn lebih tenang brsama pnciptanya di sna.. andai kata saudara ada trmakan hati dngn sejarah2 admar buang yg keroh amik yg jernih.. sdgkn nabi s.a.w ampunkn umatnya.. ni kn plk kita sesama
    mnusia dn yg pting sesama ISLAM.. dh tntu kita ni brsaudara.. moga brsma kita mngingati assalam.. dri pssgm nilai n.9

    ReplyDelete
  45. Salam SeGayong cikgu Saiful Hakim, any updates @ kesudahan cerita nie??

    ReplyDelete
  46. Bukankah dia telah dikalahkan dengan mudah oleh Tok Belagak di depan pecinta pecinta seni silat anjuran Forumer Harmoni.
    Selepas kalah terus balik dengan anak anak muridnya.

    Mengaku menguasai 520 buah silat. Dan di Malaysia beliaulah satu satunya Guru yg ada sepertimana kata dari Guru beliau dari Indonesia.

    ReplyDelete