Friday, August 26, 2011

MeWaJiBkAn JuRuS for the children..... (Jurus Wajib)

Pesilat: Danish
From: Bandar Baru Sungai Buaya
Hobby: Training Silat even during the Ramadhan!
Age: 5 years old.







JURUS 1


1






2



3



4





5



6



7





8



9


JURUS 2



1



2



3



4




................................................................ dan seterusnya....

MeLePakKan DiRi LePaS TeRaWiH




After the Terawih, we had an important meeting at Telok Cempedak.. The main disscussion is what menu we had to order to the waiter. Hehehe just kidding. Many opinion, and we do need more action after Raya. As a 'Hukama' (Moslem scholar) said once, "The benediction is in two things, one is the Mesyuarah (Meeting) and one is Istikharah (praying to God asking the guidance)... hope that all of the plan will be realized insyaAllah... ;) Thank you Brothers. And Eid Muvarak to all. ;)

Wednesday, August 24, 2011

Salam Ramadhan From Gayong Spain




click flag to direct to the page




Salam Ramadhan from Gayong brother, Muhammad Scott of Spain. He is one of Cikgu Ariffin's student (Gayong UK). I met them once (Gayong Spain group) when I was invited to the belt graduation of Gayong UK at Penzance. Very nice program, very interesting cultural sharing and very breathtaking scenery. To all Gayong brother in Spain, and to all Moslem, Salam Ramadhan to you and your family brother ! Not forget to wish you all the very best coming Eid Mubarak.

***Just smiling watching the Spanish taught a Malay the art of Silat Seni Gayong! Bravo to Cikgu Ariffin also who had educated a beautiful Gayong culture among our Spanish Gayong family.



(thanks to my brother Abg Azam from Readings,UK for this important info)

Hilangnya Satu Lagi Permata.... Al-Fatihah


One of the most senior Gayong Master in Kelantan, Cikgu Pak Jab (Rejab bin Samat) had just passed away a few minutes ago. From Him we come, to Him we return. Hope that his soul is kept preciously among the believers insyaAllah... Amin.

Seorang guru lama Gayong di Kelantan telah kembali ke Rahmatullah beberapa minit yang lalu. Allah... Innalillahi wainna ilaihi rojiu'n... Semoga roh allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...Amin.

Berasa sedih ambo setiap kali guru-guru tua meninggalkan kita. Kita juga bisa menyusul tanpa mengira usia. Tetapi adakah kita bersedia menemui kematian? Adakah hidup kita sebagaimana yang ditunjukkan oleh Baginda Rasulullah saw dan para sahabat r.hum ajma'in? Dalam segi ilmu persilatan, satu permata telah hilang lagi. Masihkah kita bersilang tangan dari merendah diri dan membunuh nafsu untuk pergi menuntut ilmu dari guru-guru tua, tanpa mengira pertubuhan dan semangat "assabiyah", agar ilmu terus dapat diwariskan kepada generasi seterusnya? Apakah pabila permata2 ini telah pergi meninggalkan kita, kita hanya mampu menjawab kepada diri sendiri dan generasi baru "dulu tak sempat berguru dengannya kerana sibuk bekerja, sebab tiada duit, sebab sudah berkeluarga, sibuk nak kahwin, komitmen dengan aktiviti lain dan lain-lain...... Tepuk dada tanyalah iman... Fikir2kan lah... manfaatkanlah masa yang ada selagi permata-permata ini masih ada.....


Allahummaghfirlahu Warhamhu Waa'fihi Wa'fua'nhu...



Al-Fatihah...









Friday, August 19, 2011

BREAK THE BRICK!


Pemecahan, or informally we called as "mengasah tangan/kaki/siku/lutut" (sharpening the hands/legs/elbows/knees) is the extra training we familiarize every Gayong student at the end of class. The only disadvantage of this lesson is that we have to clean away the mess after the breaking lesson! lol It costs us also few MalaysianRinggits to buy those bricks!

Breaking is easy when done in the right technique. Breaking the brick is not a paranormal or strange thing to see. It is completely NORMAL and SAFE. It just requires some little technique to do so. It trains the student to be confident with himself, and he will start to understand his internal force (Tenaga Dalam). Everyone has the Tenaga Dalam. Everyone can enjoy themselves buying and breaking those bricks hehehhe. But the question is just that how to bring out the Tenaga Dalam. It is all included inside the Pernafasan. I was taught the Bunga Tanjung itself is one of the best Tenaga Dalam training from the Pernafasan (breathing) technique.

Hope this modest explaination will help you to seek the art of breathing.... and break the bricks!!!!









video


the video I took during our pemecahan training at the "Gelanggang Panglima Hitam" at Kepong under Cikgu Mufti Ansaari.




***in the more engineering way, Tenaga Dalam is the best rate of efficiency of using your energy. well that is my own words. ;) ***







Wednesday, August 17, 2011

Teen Memories : Ski, Snow & La Neige!!! (2)



Maha Suci Allah....



sesuci salju

"...dan mandikanlah dengan air dan salji..." (doa dalam solat jenazah)


dengan Instructor Snowboard kami...



...dapat certificate dan badge snowboard 2 stars...


posing kenang-kenangan...



....menunggang snowrider...



gambar kenang-kenangan JPA batch Colmar 2002-2004


Tahun kedua di Colmar, kami berpeluang berkursus snowboard plak. So naik bas ke Samoens, di banjaran Alps. Dari Colmar masuk Swiss baru sampai Samoens. Main benda ni jauh lebih cool giler daripada main ski. kalau ikutkan lagi susah sebab snowboard ni mengiring. tapi once dah expert lagi senang rupa2nya. awal2 kami main dalam piste, lama2 main luar piste. walaupun agak bahaya tapi try jugak jalan luar. yang pasti, feel dia macam naik superbike 500cc buat corner baring pada halaju 160km/h. hehehehehehe. bagi yang suka freestyle, papan yg lebih pendek lebih sesuai. tapi bagi yg nak snowboarding ala-ala Iceman tu kena cari papan yang lebih panjang untuk kesetabilan.


Beza dengan ski tahun 2003, snowboard kami diuji di hari terakhir. ikut syllabus ESF (ecole du sku francais), ada 4 level.. level ke 4 tu bole apply jadi instructor lah. bagi budak2 yg baru belajar bole naik smpai level 3. haaaaa dalam ramai2 yg pegi batch kitaorang, ada 4 orang jer layak dapat level 3 (2 bintang) termasuk ambo laaah hahahaha... antara benda yg diuji lebih sket dari level sebelumnya ialah melompat pokok pine yg ditenggelami timbunan salji. ambo try dua kali. sekali try tergolek ke bawah smpai trcabut google dan seangkatan denganya. ;)


apo-apo pun, enjoy... balik umah muka gelap sebab "snow-burn". huuuhuhuhuhu.







video

Teen Memories : Ski, Snow & La Neige!!! (1)





posing sebelum merasmikan papan ski

(yang mana wajah selepas ini tidak seceria sebelumnya..)




posing lagi...




nek cable nak ke piste



time ni dah expert dah ni, tunggu nak terjun piste je ni ;)



Dok sembang2 pasal silat, meh kongsi2 sket gambo2 lama.. keh keh keh . ni gambo tahun 2003, masa ambo dok ngaji bahasa perancis di Colmar.

Dok oversea korang wajib try ski. Budak2 france untung sebab 'induksi' dijalankan di tempat2 ski. first year dok france kami di sponsor untuk habiskan masa seminggu di La Bresse Hohneck, timur laut france. nak bayar sendiri mau habis korek tabung nk stay seminggu. bagi yang tak pernah main ski, jangan ingat ia sesenang yang dijangkakan!!! lol

tapi alhamdulillah selepas seminggu diajar dan dilatih pagi petang, bole enjoy main benda ni.... tapi satu nasihat dari pakar: pakai spek/google sebab pantulan cahaya dari salji dikatakan 2 kali lebih cerah dari direct sunlight. benda ni kena pada ambo sob sob sob. sampai kena operate sebelah mata! 8_(...


Masih Belum Taubat...





...aii bang, sodap nasi kukus ayam berempah tu...




...ade amek gambo nama kedai tu....tapi malas ambo siar kang kesian kedai kena banned..



Jam pukul 1.15 tengahari. Ambo keluar dengan dua sahabat atas urusan fakulti ke bandar Kuantan. Tengah keliling-keliling cari kedai sticker kereta untuk projek solarcar, terpandang kepada penjual kedai nasi kukus yang sibuk membungkus makanan. Ambo ingat yang dok tunggu nasi tu india ke cina. Sekali mamat ni pandang2 belakang kot2 ada orang usya dia. Baru tau pure Melayu. Maka berlakulah konfrontasi dalam diri. Mahu bersangka baikkah, atau membiarkan saja?


ambo cari spot baek dlm keta, kuar kamera paparazzi ambo, zoom sket........snap!


Keluarga ambo biasa berniaga di bulan ramadhan di pasir puteh. nenek ambo 'mek nab gelang banyak' and pakcik ambo 'abe yi' meniaga nasi dan lauk pauk sepanjang tahun. bila bulan puasa meniaga kat bazaar. tapi tahun ni kami stop. nenek pon nak rehat2 buat ibadat. pakcik ambo cakap tak tahan buat dosa bersubahat dengan kaum melayu yang tidak puasa.


salah siapa??? jangan menuding jari saja. kita juga sebahagian yg mengambil bahagian secara tidak langsung. memandang tanpa menegur, adalah satu penyakit yg berbahaya dalam mesyarakat. kita juga yg memilih sistem ini. orang yg berkuasa juga bergantung pada kita. in adalah satu kesalahan syariat...... bagaimana dengan pelanggaran2 yg lain????


Tuesday, August 9, 2011

INSTRUCTOR PIXOTE OF CAPOEIRA SENZALA





Instructor Pixote

(Grade Instructor of Capoeira Senzala under Mestre Sorriso)

Pixote is one of my instructor in Capoeira Senzala when I was in France. He was the one who invited and bring me into the world of Capoeira until I was 'baptisized' by Mestre Sorriso in the Senzala Capoeira and named as Tranquinho. There are many Capoeira schools in Brazil and all over the world, and Senzala is one of the most reputable school. Senzala itself was a name of "the house of the slaves", where the african slaves were used to be placed by the Portugese autorities when they 'exported' them to work in Brazil.



The Capoeira is not only a dance. It is not only the acrobatic or breakdanse. It is a complete martial art with it's own culture. My experience in Seni Silat and Pencak Silat made me understand a lot about the Capoeira and it's similarity with the Silat Monyet (Monkey Style).

Perhaps most of Malaysian think Capoeira only on it's acrobatic. It could be seen when someone doing the 'solo' of Capoeira. But in the 'Roda' (the sparring) between two opponent, it's highly technical and needs a deep understanding in the self-defense. They used to place a 'rasoir' between their big toe and middle toe as a secret weapon. Beside from that, Capoeira cannot be saparated from the "Makulele", a combat form with the sticks or machetes. In every festival of Capoeira normally we had a chance to play this kind of form. It's really a lot of fun.



In many Capoeira groups, they make the Christianity as they faith and culture. But it exists indeed some group of Capoeira which makes Islam as their practices. The influence of the religion can be proven by the songs and the "ceremony" of accepting the students. But nowadays, Capoeira becomes more popular as a sport and martial art than a religious activities.



Ok, my friend, Pixote is coming to Malaysia to pay me a visit for two weeks. The main program is sightseeing the country. But at the same time, we are planning to do many things. Those who are interested to initiate in Capoeira, please don't hesitate to contact me. We are planning to organize a seminar for beginners, and also for those who has already learned Capoeira. Hope we'll come out with a good idea after Raya. ;)






video









Monday, August 8, 2011

Jangan Ponteng Puasa Yer!







Umat Islam diwajibkan berpuasa di bulan Ramadhan.

Yang mana-mana Islam, yang mana-mana Berakal, yang mana-mana TIADA keuzuran, maka WAJIB keatasnya berpuasa di bulan Ramadhan.

Kalau degil taknak berpuasa tu, sama taraflah dengan yang di atas dalam gambar. Bulan-bulan puasa pon bantai minum 100plus. Kata Kera tu, "Aku haiwan, mana wajib puasa". Tapi ada jugak makhluk manusia ni yang nak jadi haiwan. Alasan macam-macam nak buka puasa. Tapi kalau setakat kerja kilang ker, kerja ofis ke, takyah lah mereka alasan. Kalo ko tak keja off pun ko bantai jugak makan.

Teringat ambo seorang Ustaz menceritakan diawal turunnya perintah Allah untuk berpuasa. Pada waktu itu Rasulullah saw dan para Sababat r.ahum berpuasa hampir 23 jam sehari kerana tiada penjelasan berkenaan perintah tersebut secara terperinci. Pada waktu itu, para sahabat hanya dibenarkan makan dan minum pada waktu maghrib sehingga isya' sahaja, dan selepas itu sudah dikira waktu berpuasa.

Maka ceritanya, ada seorang Sahabat r.a, yang bekerja di ladang kurma yang panas terik. Satu hari, setelah beliau bekerja seharian dan pulang ke rumahnya untuk menunggu waktu berbuka puasa, disuruhnya isteri menyediakan makanan. Sewaktu menunggu waktu berbuka, Sahabat ini telah tertidur kerana kepenatan. Apabila beliau telah tersedar, waktu untuk makan dan minum telah habis. Dilihatnya makanan dan minuman yang disediakan oleh isterinya, lalu berkata "Seandainya ini bukan perintah Allah, nescaya aku makan dan minum sepuasnya kerana aku sungguh lapar dan dahaga".

Tetapi Sahabat ini redha dan sabar dan meneruskan puasanya. Keesokan harinya, beliau terus bekerja seperti biasa. Tetapi di waktu tengahari, beliau telah pengsan kerana kepenatan. Sewaktu beliau diangkat ke rumah, Rasulullah saw dan para Sahabat telah datang menziarahinya dan bertanyakan kenapa jadi begitu. Diceritakan kejadian bagaimana beliau telah tertidur sehingga terlepas waktu berbuka. Baginda saw tidak dapat memberi jawapan apa-apa kerana perintah Allah swt hanya mewajibkan berpuasa.

Selepas beberapa peristiwa yang berlaku di kalangan para Sababat r.ahum , maka turunnya ayat yang menjelaskan bahawa dibenarkan makan dan minum sehingga jelas antara benang hitam dan putih (fajar)....

Itu Iman para Sahabat r.hum. Para Sahabat r.ahum bukan para Nabi atau Rasul. Mereka adalah manusia biasa, tetapi golongan yang bertuah kerana mendapat bimbingan terus daripada Rasulullah saw. Bagaimanakah Iman kita pada hari ini??? Bagaimanakah taraf kita seandainya dibandingkan dengan para Sahabat r.hum?

Di satu hari Baginda saw bersabda "Sungguh rindu aku pada saudara-saudara ku". Maka para Sahabat berkata "Bukankah kami ini Saudara-saudara mu ya Rasulullah?" Berkata Rasulullah saw, "Tidak, bahkan kamu ialah Sahabat-sahabat ku". "Siapakah saudara-saudara mu ya Rasulullah?" Bertanya para Sahabat r.hum. "Saudara-saudaraku ialah mereka yang datang selepas ku (selepas kewafatan ku), tidak pernah melihat wajahku, tetapi beriman dengan ku!"...

Semoga bulan penuh keberkatan ini kita kembali mengenal Allah swt dengan sebenar-benarnya..... Amin.







Thursday, August 4, 2011

UNITY IN DIVERISTY : Asas Gerakan




Asas Gerakan (Basic of movement, la base de mouvement)is the basic moves that we learn in Silat Seni Gayong. The Asas Gerakan is the movements we train in the beginning to familiarize with the technique used during the combat.

I am not sure in the first era of Gayong in Singapore how many Asas Gerakan that the late Dato' had arranged, but based on the syllabus I learned (from Cikgu Azizan Ibrahim, who learned from Cikgu Amin Hamzah) and also (from Cikgu Rais Shaari who learned from Cikgu Rasol) and also (from Cikgu Wan Kancil who learned from Cikgu Mufti Ansaari), the "almost official" syllabus of Asas Gerakan comprise of 7 levels.


Asas Gerakan 1 (hitam-putih)

Asas Gerakan 2 (putih-hijau)

Asas Gerakan 3 (hijau-merah)

Asas Gerakan 4 (merah-merah tinggi)

Asas Gerakan 5 (merah tinggi-kuning)

Asas Gerakan 6 (kuning-kuning tinggi)

Asas Gerakan 7 (kuning tinggi-HPCS)


I am sure that every Gurulatih and Negeri (states) has their own Asas Gerakan. In Kelantan for example, we use the syllabus that Cikgu Awang Daud and the late Cikgu Haji Harun taught in the 70's and 80's. From Cikgu Suhaili Che Soh who learned from Cikgu Ibrahim Yasok and Tuan Haji Mansor Othman, the syllabus of Asas Gerakan are more like this:


Asas Gerakan Hitam Kosong

Asas Gerakan Putih

Asas Gerakan Hijau

Asas Gerakan Merah Rendah



**with no specific Asas Gerakan in Kuning and HPCS.

The diversity of Asas Gerakan, Asas Serangan and Asas Elakan in Silat Seni Gayong proves the richness and flexibility in Silat Seni Gayong. The late Dato' Meor didn't only left his wide knowledge in the martial art, but also had left a group of "super" disciples who had created Silat Seni Gayong that we could see until today. My knowledge is limited to what I had learned only. Others Gurulatihs out there surely have your own syllabus that you'd grown with. My wish is that we can meet, have a good discussion, and share the ideas and syllabus that will bring more benefit to our perguruan.

I had once a good discussion at Dublin (Ireland) in the 2007, when I presented the basic syllabus of PSSGM Kelantan, while Cikgu Hafiz presented the basic syllabus of PSSGM Perak, Cikgu Rais presented the basic syllabus of PSSGM Selangor and Cikgu Faiz presented the basic syllabus of PSSGWK. After a whole and complete disscussion, the knowledge gained, and the bond tied. The popular quotation (translation) of Dato' Meor "I didn't teach Gayong to only one student. So go and find Gayong from all of my students".

This is only the diversity of Asas Gerakan. How about other lessons???? ;)


P/S: please correct me if there is some misinformation.



Tuesday, August 2, 2011

The Additional Lesson of "The Cotati"



Last Thursday was the last training for students at Gelanggang Naga Rantau for this month since they are all now enjoying their Ramadhan holiday until Raya. Wow, the UMP is a true understanding university. I wish I had a generous university like this when I was still student!!! lol But to all students, Happy Ramadhan and safe journey to your home! ;)

In every class, I teaches the syllabus of Silat Seni Gayong, but in most of the time, I teaches the 'selingan' (additional) depending on my mood. So our last training before Ramadhan and Raya we played a little bit the Cota T, or known as Tonfa in Karate Okinawa style. The Cota T/ Kayu T is one of the additional lesson of Silat Seni Gayong. It is taught normally to the Gurulatih of certain level who had completed the Simbat Suk/Cota lesson.

The origins of this weapons is debated, some beleive that it came from China and Indonesia. The same form also exist in Thailand and other south east asia countries. The Okinawan folks also had made this tool as their weapon during the restriction by the invaders.

The CotaT is one of the efficient weapon, and used by most of the security officers. Strikes, counter-attacks, blocking and locking are the moves that we apply in using this weapon. That was only an introduction of Cota-T. After Raya insyaAllah we will have more intensive class, especially for the Gayongclub for UMPStaff .


Ramadhan Mubarak