Wednesday, August 17, 2011

Teen Memories : Ski, Snow & La Neige!!! (2)



Maha Suci Allah....



sesuci salju

"...dan mandikanlah dengan air dan salji..." (doa dalam solat jenazah)


dengan Instructor Snowboard kami...



...dapat certificate dan badge snowboard 2 stars...


posing kenang-kenangan...



....menunggang snowrider...



gambar kenang-kenangan JPA batch Colmar 2002-2004


Tahun kedua di Colmar, kami berpeluang berkursus snowboard plak. So naik bas ke Samoens, di banjaran Alps. Dari Colmar masuk Swiss baru sampai Samoens. Main benda ni jauh lebih cool giler daripada main ski. kalau ikutkan lagi susah sebab snowboard ni mengiring. tapi once dah expert lagi senang rupa2nya. awal2 kami main dalam piste, lama2 main luar piste. walaupun agak bahaya tapi try jugak jalan luar. yang pasti, feel dia macam naik superbike 500cc buat corner baring pada halaju 160km/h. hehehehehehe. bagi yang suka freestyle, papan yg lebih pendek lebih sesuai. tapi bagi yg nak snowboarding ala-ala Iceman tu kena cari papan yang lebih panjang untuk kesetabilan.


Beza dengan ski tahun 2003, snowboard kami diuji di hari terakhir. ikut syllabus ESF (ecole du sku francais), ada 4 level.. level ke 4 tu bole apply jadi instructor lah. bagi budak2 yg baru belajar bole naik smpai level 3. haaaaa dalam ramai2 yg pegi batch kitaorang, ada 4 orang jer layak dapat level 3 (2 bintang) termasuk ambo laaah hahahaha... antara benda yg diuji lebih sket dari level sebelumnya ialah melompat pokok pine yg ditenggelami timbunan salji. ambo try dua kali. sekali try tergolek ke bawah smpai trcabut google dan seangkatan denganya. ;)


apo-apo pun, enjoy... balik umah muka gelap sebab "snow-burn". huuuhuhuhuhu.







video

No comments:

Post a Comment